Промишленото производство във Франция се понижава рязко

  • 05 юли 2024 14:03

  • 259
  • 1
Промишленото производство във Франция се понижава рязко
© Getty Images/Guliver

Френското промишленото производство отслабна рязко през май, повличайки надолу целия индустриален сектор във Франция, показват най-новите данни на Националния статистически институт (Insee), публикувани днес на страницата на базираната в Париж институция.

Продукцията на промишленото производство във Франция е спаднала с 2,7 на сто на месечна база през май, след като през предходния месец регистрира растеж с 0,5 на сто.

За по-широкия индустриален сектор месечният спад е възлизал на 2,1 на сто, докато през април нарасна с 0,6 на сто.

Във Франция Индексът на индустриалното производство измерва продукцията на предприятията, интегрирани в индустриалния сектор, в което число попада и строителния сектор. Промишленото производство е най-важният сектор от индустрията и съставлява 86 процента от общото индустриално производство.

В рамките на промишленото производство попадат производството на хранителни продукти и напитки, машини и оборудване, основни метали и метални изделия, транспортно оборудване, изделия от каучук и пластмаси и други продукти от неметални минерали, други дейности по производство, ремонт и монтаж на машини и оборудване, както и производството на химикали и химически продукти и др.

Промишленото производство в САЩ намалява през юни за трети пореден месец

Производството на машини и оборудване е регистрирал понижение с 4,6 на сто през май спрямо април, когато бе отчетен ръст с 2,8 на сто. Производството на хранителни продукти и напитки е било надолу с 0,6 на сто, продължавайки низходящата си посока от предходния месец (-0,7 на сто). Спадът при производството на транспортни съоръжения (-0,7 на сто) обаче се е забавил през май в сравнение с април (-2,4 на сто).

Рязко намаление е отчетено при производството на автомобили и ремаркета – с 6,6 на сто, при 1,3-процентно увеличение през април. В подсектор "друго транспортно оборудване" обаче е регистриран растеж на продукцията с 3,3 на сто, възстановявайки се от априлското понижение с 4,8 на сто.

Продукцията на минното дело, енергетиката и водоснабдяването през май се е нараснала с 1,1 на сто, а на кокс и рафиниран петрол – с 3,9 на сто, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
259 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.05 | 14:44

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини