Молдова призна руската инвазия в Украйна за геноцид

pixabay
share

Парламентът на Молдова призна в четвъртък инвазията на Русия в Украйна за геноцид заради действията на Москва по отношение на децата в окупираните райони, съобщи "Ройтерс". Приятелски настроените към Кремъл опозиционни партии отказаха да участват в гласуването.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14020

60 от всичките 101 депутати подкрепиха декларация, каквато вече е приета от парламентите на няколко държави, като също предложиха страната да продължи да предоставят помощ на бежанците от войната в Украйна.

Продължаващата над две години инвазия, осъдена от проевропейския президент Мая Санду, засегна и територията, разположена между Украйна и Молдова, в който са паднали голям брой отломки от дронове и ракети.

Шефът на НАТО иска 40 млрд. евро годишно за военна помощ за Украйна

Заместник-председателят на парламента Дойна Герман акцентира върху убитите или изчезнали деца по време на войната. Освен това близо 20 000 деца са отведени в Русия, по данни на украинското правителство.

Реджина Апостолова от опозицията обвини Партията на действието и солидарността (PAS) на Санду в двоен стандарт, заявявайки, че парламентат трябва да осъди също страданията на децата в бивша Югославия. Олег Райдман от комунистическата партия призова за предпазливост, като каза, че геноцидът е правен термин с критерии, които трябва да бъдат изпълнени.

Раду Мариан от управляващата партия отхвърли възраженията на опозицията. "Това са наши съседи. Хиляди украински деца, деца на бежанци, са настанени тук", коментира тя.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14020

Водещи новини

Още новини