Плевен с първи фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

  • 29 юни 2024 13:23

  • 3596
  • 3
Плевен с първи фолклорен събор "Кайлъшка шевица"
© Булфото

Първи Фолклорен събор "Кайлъшка шевица" събира днес сред красивата природа на парк „Кайлъка“ в Плевен радетели на българските традиция и фолклор от цялата страна. Зад инициативата стоят Танцов клуб „Веселяци“ и Община Плевен, съобщава Булфото. Идеята е съборът да се превърне в едно от традиционните летни събития за региона.

Начало на първото издание на фолклорния събор „Кайлъшка шевица“ е на "Мечата поляна" в парк „Кайлъка“. Всички присъстващи трябва да бъдат облечени в народни носии, за да пресъздадат духа на миналото.

700 са заявилите участие до момента, в това число и цели групи от Сливен и Кнежа. Името на събора е авторско, както и самата шевица - кайлъшката шевица е създадена от Ели Радева на базата на съществуващи шевици и символите, вплетени в тях.

Първото издание на Фолклорен събор „Кайлъшка шевица“ започна с шествие на участници от Моста в началото на парк „Кайлъка“. Програмата на събора включва участие на занаятчии, които ще правят демонстрации на място. Ще има и конкурс за печиво, като условието е още при влизането на събора участието да бъде заявено и домашните печива да бъдат приготвени предварително вкъщи.

На Мечата поляна ще има и детска работилница със занимания и забавления за децата. Осигурени са подаръци и изненади, предвидени са и забавни игри за най-малките участници в събитието. Организаторите са подготвили и танцово-музикална програма – през целия ден ще се играят български хора, а вечерта ще се състои и концерт. Част от програмата ще бъде и дефиле с народни носии. Амбицията на организаторите съборът да стане традиционен по подобие на фестивала в Жеравна.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3596 3

Коментари 3

Добави коментар
Прудо

2024.06.30 | 11:08

3
Браво, Плевен. Страхотна идея.

2024.06.29 | 16:55

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
ИВАН СТРЕСИТ МИР

2024.06.29 | 15:03

1
СТРИГАНЕ НА ОВЦЕ МЕЕЕ БЕЕЕ МУУУ УРОДЫЙ

Добави коментар

Водещи новини