Путин си измисля нова мишена: европейските натовски страни с "малки територии и много гъсто население"

Getty Images, архив
share

Държавите-членки на НАТО в Европа да не си играят с огъня, като предлагат да позволят на Украйна да използва западни оръжия, за да нанася удари дълбоко в Русия. Това предупреди руският президент Владимир Путин, според когото подобни действия може да разпалят глобален конфликт, съобщиха западни издания.

На пресконференция в Ташкент руският лидер заяви, че европейските натовски страни “трябва да са наясно с какво си играят”, тъй като имали малки територии и много гъсто население.

"Това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руска територия", категоричен бе Путин. Подчерта обаче, че не е ясно дали страните искат да предизвикат глобален конфликт. С думите си президентът на Русия отговори на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в понеделник от София заяви, че членовете на алианса трябва да позволят на Украйна да нанася удари по територията на Русия със западни оръжия - мнение, което някои членове на НАТО припознават.

Йенс Столтенберг: Сега живеем в по-опасен свят - НАТО трябва да реагира

В София Парламентарната асамблея на НАТО прие и резолюция, с която се призовават държавите от Алианса да дадат разрешение. САЩ обаче засега категорично забраняват дадени от тях ракети да бъдат ползвани по този начин.

Международното право позволява на Украйна да поразява военни цели в Русия, за да се отбранява, каза Столтенберг след заседание на Съвета на ЕС по външните работи. “Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят”, обясни той. По негови думи ЕС и НАТО могат да подкрепят Украйна, без това да ги прави преки участници в конфликта. Столтенберг допълни, че алиансът не възнамерява да изпраща войски да се бият, но ще продължи да осигурява оръжия на Киев.

Тръмп: Ако Русия бе нападнала Украйна по време на мой мандат, щях да бомбардирам Москва

Генералният секретар призова и за повече бдителност и обмен на разузнавателни данни срещу руските опити за саботиране на доставките на военна помощ. Подчерта, че сега Украйна има най-голяма нужда от противовъздушна отбрана и дългосрочна и предвидима подкрепа.

По-късно френският президент Еманюел Макрон повтори тезата на Столтенберг, омаловажавайки предупреждението на Путин. На финала на своето тридневно посещение в Германия Макрон заяви, че Западът изпраща оръжия на Украйна, но я ограничава в използването им По негово мнение това пречело на правилната отбрана, тъй като украинските сили можели да обезвреждат само вече изстреляни ракети над територията си, вместо да атакуват военните бази, от които Русия ги напада.

Астрологът Влад Рос уверено посочи датата, на която Украйна ще победи, предрече и преврат в Москва

“Трябва да им позволим да неутрализират военни бази, от които се изстрелват ракети”, каза Макрон, но с уговорката, че Украйна трябва да спазва международното право.

Германският канцлер Олаф Шолц също се съгласи, че само тогава подобна отбрана би била приемлива и няма да е ескалация на конфликта. Шолц отхвърли спекулациите в медиите, че правителството му е забранило подобни отбранителни действия на Украйна. Франция също разрешава с нейни оръжия да се атакува руска територия.

Зеленски бил посъветван да не изисква „невъзможното“ от НАТО

Последва бърз отговор от Владимир Путин: Постоянната ескалация може да доведе до сериозни последствия, припомня "24 часа".

Според него украинските удари срещу Русия с далекобойни оръжия ще се нуждаят от западен сателит, разузнаване и военна помощ, а това означава и пряка намеса във войната. Изпращането на френски войски в Украйна също би било стъпка към глобален конфликт, предупреди още Путин, след като Макрон разреши френски инструктори да обучават украинците на тяхна територия. Ако тези сериозни последици настъпят в Европа, как ще се държат САЩ, имайки предвид нашия паритет в областта на стратегическите оръжия, попита той.

Водещи новини

Още новини