Външните министри на Русия и Иран предупредиха за опасност от ескалация в Близкия изток

Getty Images/Guliver
share

Руският външен министър Сергей Лавров и иранският му колега Хосейн Амир Абдолахиан заявиха в телефонен разговор днес, че ескалация на ситуацията и нови провокативни действия може да засилят напрежението в Близкия изток, предаде Ройтерс, като се позова на руското външно министерство.

"Както беше отбелязано, допълнителна ескалация на ситуацията в региона и нови опасни провокативни действия могат да доведат до увеличаване на напрежението в Близкия изток. Предотвратяването на подобни сценарии и премахването на първопричините за тях трябва да стане предмет на специално, приоритетно внимание от страна на Съвета за сигурност на ООН", се казва в съобщение на министерството, цитирано от ТАСС.

Ведомството отбелязва, че в разговора двете страни са потвърдили позициите си в подкрепа на незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, на решаване на най-острите хуманитарни проблеми и създаване на трайни условия за преки преговори в съответствие с резолюциите на ООН за решаване на палестинско-израелския конфликт чрез създаването на две държави.

Русия призова за сдържаност след иранския удар по Израел

В съобщението на министерството се посочва също, че Абдолахиан е информирал Лавров за мерките, взети от Техеран "в отговор на извършения на 1 април израелския въздушен удар по консулския отдел на иранското посолство в Дамаск, в резултат на който загинаха ирански служители".

Водещи новини

Още новини