Русия печели световната зърнена война

pixabay
share

Земеделските производители в цяла Европа излязоха на протести през тази година, убедени, че неволите им се дължат на евтината украинска продукция, която се разпространява през границата, пише "Политико".

Масовите демонстрации принудиха правителствата на страните от ЕС от Варшава до Париж да направят огромни отстъпки на фермерите и отслабиха политическите връзки на Киев със западните му съюзници след началото на руската инвазия преди повече от две години.

Новоизбраният руски президент Владимир Путин навярно радостно потрива ръце.

В крайна сметка той е истинският мозък зад кризата.

Основната причина, поради която фермерите от ЕС не могат да продават собствената си стока тази година, няма нищо общо с Украйна и нейния огромен селскостопански сектор.

80 млрд. долара ca щетите за украинското земеделие

В дъното е Русия, чиято собствена рекордна селскостопанска продукция и доминиращ в света износ са свалили цените на реколтата до такава степен, че всички фермери са потърпевши.

"Абсолютно вярно е, че Русия използва своя износ на храни, особено този на пшеница, като форма на мека сила", заяви Кейтлин Уелш, директор на Глобалната програма за хранителна и водна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания и съавтор на скорошен документ за нарастващото господство на Русия на световните селскостопански пазари за сметка на Украйна.

Подпомогната от изключително благоприятното време, през последните две години Русия отгледа безпрецедентни количества пшеница и я продаде евтино на световния пазар.

Това обърна пика в цените на зърното и ги свали до нивата отпреди войната, които са нерентабилни за фермерите в страни като Полша. Те отговориха, като блокираха границата с Украйна в началото на тази година, обвинявайки източната си съседка за нерентабилността на собствената им реколта.

Водещи новини

Още новини