Министърът на земеделието на Румъния увери, че няма внос на украинско зърно в страната

  • 19 февруари 2024 11:05

  • 166
  • 1
Министърът на земеделието на Румъния увери, че няма внос на украинско зърно в страната
© pixabay

През октомври миналата година Румъния е изнесла по-голямо количество пшеница от общото количество украинско зърно, преминало транзитно през страната. Това съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу в интервю за Диджи24, предаде БТА. 

“В момента пристанище Одеса е отблокирано и зърното е започнало да отива към трети страни, където Украйна има договори. През октомври през Румъния от Украйна са преминали транзитно 7,5 милиона тона пшеница, а Румъния вече е изнесла 9,8 милиона тона”, информира министърът.

Полша обмисля да въведе лицензионен режим за селскостопански стоки от Украйна, подобен на този с България и Румъния

Той допълни, че страната изнася повече, отколкото транзитира.

„На практика само румънски фермери и преработватели могат да внасят зърно в Румъния. Към момента в Министерството на земеделието и развитието на селските райони са подадени девет заявления за внос на зърно от Украйна, но нито едно не е одобрено. Така че на практика няма проблем с вноса на зърно в Румъния”, коментира Флорин Барбу. От ефира на Диджи24 той призова министъра на финансите Марчел Болош да ускори прилагането на електронни пломби за ТИР-овете, влизащи със зърно от Украйна.

Последвайте канала на

Калина Христова
166 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.19 | 11:54

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини