Проруски отцепници в Молдова поискаха помощ от Москва

Getty images (архив)
share

"Ръководството на така наречената Приднестровска република (на територията на Молдова) поиска помощ от руските власти", написа Скайнюз.

"Депутатите в парламента в Тираспол днес прие декларация. "Във връзка с икономическата блокада, наложена от правителството в Кишинев, нашата страна се намира в много тежко икономическо, социално, хуманитарно и военно политическо положение", заявиха депутатите, предаде британската медия.

"Ето защо, ние умоляваме властите на Руската федерация да ни окажа така необходимата ни помощ", добавиха подкрепяните от Москва отцепници, цитирани от Скайнюз.

Приднестровската република, разположена върху над 4100 квадратни километра по част от границата на Молдова с Украйна и с население от около 340 000  души, обяви независимост от Кишинев на 2 септември 1990 г. На 27 август  с.г. Молдова обяви независимост от СССР. След последвал въоръжен конфликт между най-вече рускоезичините жители на района и молдовските власти там са въведени руски военни.

Кишинев през 2006 г. даде широка автономия на района, но по-късно там се проведе непризнат от нито една държава референдум, обявил независимостта на областта и руските войски останаха там. Към днешна дата републиката не е признана от нито една членка на ООН, показа справка, направена от екипа на novini.bg.

Молдова изпраща войници край Приднестровието

Водещи новини

Още новини