Молдова нащрек за нови опити на Русия за дестабилизация

  • 05 март 2024 16:01

  • 765
  • 5
Молдова нащрек за нови опити на Русия за дестабилизация
© pixabay

Русия планира нови опити за вмешателство във вътрешните работи на Молдова чрез провокиране на протести, намеса в предстоящите президентски избори и осуетяване на плановете за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви шефът на молдовското разузнаване Александру Мустеата, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи Службата за информация и сигурност на страната е прехванала рекордно ниво на дейности на руските служби за сигурност от 2023 г. насам и очаква още дестабилизиращи действия през тази и следващата година.

"Руските разузнавателни служби възнамеряват да се намесят в изборните процеси и през тази година", посочи Мустеата.

"Имаме информация, че се правят опити за компрометиране на референдум за европейската интеграция, намеса в президентските избори, както и дискредитиране на държавни институции и политици, които подкрепят присъединяването на Молдова към Европейския съюз", допълни той.

Отношенията между Молдова и Русия се разпаднаха, тъй като Кишинев пое по проевропейски курс и обвини Москва, че се опитва да дестабилизира страната. Прозападният президент на бившата съветска република Мая Санду осъди нахлуването на Русия в Украйна и поведе Молдова по пътя към присъединяване към ЕС и НАТО.

Москва отрича обвиненията за намеса и обвинява Санду, че подклажда антируски настроения в страната, която се намира между Украйна и Румъния.

Санду планира да се кандидатира за втори мандат на президентските избори, които се очакват тази есен. Нейната партия спечели над 40% от гласовете, подадени за кметове, градски власти, областни и селски съвети. Правителството планира да проведе и национален референдум относно проевропейските си стремежи, въпреки че все още не са определени дати за това.

Молдова: Следим много внимателно ситуацията във и около т.нар Приднестровска република

Мустеата посочи, че Москва се е опитала да се намеси в местните избори през ноември в Молдова - една от най-бедните страни в Европа. На свой ред Москва отрече тези твърдения.

По думи на шефа на разузнаването Москва планира да се намеси и в президентските избори, като подкрепи проруски политици и партии. Русия вероятно ще провокира протести в Молдова през март и април и ще разпали сепаратистките настроения, особено в източната и южната част на Молдова, предупреди той.

Миналия месец промосковски настроеният ръководител на молдовския регион Гагаузия поиска подкрепата на Русия и поддържането на близки отношения. Също през февруари отцепилото се от Молдова Приднестровие поиска от Русия да помогне на икономиката му да устои на молдовския "натиск".

Последвайте канала на

Калина Христова
765 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Nazi SS

2024.03.06 | 09:45

5
Руските паразити посегнали на Молдова,руските лаинари ще станат на прах и пепел.
Ukraina55

2024.03.06 | 09:43

4
Молдова е натовска територия и ако руската измет се опита да ги нападне ще бъдат размазани руските лаинари.А във Молдова вече има изградена и оборудвана натовска база.

2024.03.05 | 17:42

3
Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:----> use.my/man
...,,- ,,болимехуя. 9

2024.03.05 | 16:16

1
даму...мислят...румънците..

2024.03.05 | 16:31

2
РУМЪНЦИТЕ СА В НАТО И НЯМА ДА БЪДАТ САМИ!

Добави коментар

Водещи новини