В Грузия премахнаха икона на светица в компанията на Сталин, управляващите: Светотатство!

Wikimedia Commons
share

Икона, изобразяваща съветския лидер Йосиф Сталин в разговор с руска православна светица, е била премахната от катедрала в грузинската столица Тбилиси.

От храма коментираха, че иконата е била взета за „корекции“, тъй като „липсват достатъчно доказателства“, че Сталин и светицата някога са се срещали.

Платното предизвиква масово недоволство в страната в последните седмици, а наскоро беше залято с боя от граждански активисти, припомня Би Би Си.

Протест в Грузия заради повредена икона на Сталин

Висши духовници и управляващата партия осъдиха махането ѝ. От Грузинската патриаршия обаче заявиха в изявление миналата седмица, че иконите по своята същност трябва да представят „реални събития“ и по тази причина фигурата на Сталин трябва да бъде заличена.

Хората, дарили иконата, трябва да нанесат необходимите поправки, или в противен случай ние ще го направим, заявиха от Светия синод на Грузия.

Голяма част от грузинците разкритикуваха църквата, че изобщо е приела иконата на родения в Грузия съветски вожд, който в младежките си години е учил за свещеник. Иконата, намираща се в катедралния храм „Света Троица“ в Тбилиси, изобразява сцена от житието на Св. Матрона Московска – руска пророчица и лечителка от ХХ век, която е канонизирана за светица от Руската православна църква през 90-те години. На нея се вижда как светицата благославя Сталин.

Иконата бе дарена преди няколко месеца от крайната руска националистическа партия Съюз на патриотите, за която се твърди, че е тясно обвързана с режима в Кремъл.

Водещи новини

Още новини