Путин сложи под държавен контрол най-голямата автокъща в Русия

Getty Images/Guliver
share

Руският президент Владимир Путин постави под временен държавен контрол най-голямата автокъща в Русия - "Ролф", предаде Ройтерс. Той обоснова действията си с "логиката на пазара", докато според основателя на къщата това само отблъсква инвестиции от страната.

"Ролф" е собственост на базирана в Кипър компания и е основана от руския бизнесмен Сергей Петров. Тя е една от първите автокъщи, появили се в Русия след разпадането на СССР. Петров, който живее в Австрия, е обвиняван от руските власти, че незаконно изнася пари зад граница, което той отрича.

Макар и да е руска компания, в "Ролф" има офшорен елемент, което налага държавната намеса, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според Петров действията на Кремъл са пореден удар по инвестиционния образ на Русия и биха накарали евентуалните инвеститори от Азия два пъти да помислят преди да вложат парите си в Русия.

Путин нареди конфискация на дяловете на О Ем Ви и "Винтерсхал Деа" в руски компании

"Временно (управление) означава постоянно", заяви Петров за Ройтерс. "Вече сме виждали подобни ситуации. Това вероятно е в интерес на една от организациите, която сега изкупува активи".

Петров беше сред малцината руски бизнесмени, подписали през 2014 г. писмо, критикуващо влошаването на отношенията между Русия и Запада и анексирането на Кримския полуостров.

През 2019 г. прокуратурата откри разследване срещу "Ролф" по обвинения, че купува акции на раздути цени. Според Петров причина за това са политическите му възгледи.

През септември бивш висш мениджър в "Ролф" беше осъден на 8,5 години затвор за участие в сделка, включваща незаконно изнасяне на средства зад граница. По същото дело беше издадена заповед и за арест на Петров, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини