Забраниха на "зомбита" да подкрепят Pussy Riot (снимки)

share

Шествие на зомбита в подкрепа на Pussy Riot бе забранено в Омск, предаде лайфнюз.ру.

Властите в южния руски град удовлетвориха молбата на представители на Руската православна църква и обществени организации да забранят мероприятието, което по-рано бе разрешено от управата на Омск. Свещеници и общественици твърдят, че демонстрацията на възкръсналите мъртви ще даде тласък на младежката престъпност и заплашва сигурността на децата.

Забраната на демонстрацията идва ден преди съд в Москва да обяви решението на трите участнички на пънкарската група. По-рано днес съдия Марина Сирова бе поставена под държавна защита заради отправени към нея заплахи. През март нейната колежка Елена Иванова, която гледаше делото, бе нападната от мъж с брадва. Тогава Андрей Бородин заяви, че е искал да отмъсти на магистрата, вкарваща невинни хора в затвора.

Надежда Толоконикова, Мария Алехина и Екатерина Самуцевич от март се намират в ареста заради пънкмолитва към Богородица в московския храм Христос Спасител. Трите момичета отправиха молба към Дева Мария да спаси Русия от Владимир Путин. Прокурорът иска три години затвор за пънкарките, припомня газета.ру.

Процесът получи широк отзвук извън Русия. В защита на Pussy Riot в тяхна защита се много звезди, сред които исландската певица Бьорк и Кралицата на попмузиката Мадона. Днес в подкрепа на момичетата имаше демонстрация в Молдова, а през преди няколко дни във Финландия и Австрия.

Водещи новини

Още новини