Украйна пуска Юлия Тимошенко срещу $ 7 млрд.?

share

Украйна е поискала 7 млрд. долара от Германия, за да освободи Юлия Тимошенко, пише Лента.ру.

Според бившия началник на президентската администрация в Киев Олег Рибачук държавният глава Виктор Янукович е поискал сумата в разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Държавният глава на бившата съветска република е казал: Тимошенко открадна 14 млрд. и мисля, че е справедливо да бъде пусната на свобода срещу половината от парите.

Източници от Украйна и федералната република са коментирали сделката, твърди Рибачук, като посочва, че след като получила предложението ръководителката на правителството в Берлин дълго време не е могла да преодолее шока. Тя дори е престанала да се здрависва с Янукович, допълва бившият чиновник в Киев, който се позовава на източници от Берлин.

Бившият премиер на Украйна бе осъдена през 2011 г. на 7 години затвор заради сключването на неизгодни сделки за доставка на руски газ. Решението на магистратите в Киев предизвика остра реакция сред дипломатическите кръгове в Европейския съюз и Брюксел замрази за неопределено време подписването на споразумението за асоциация с Киев.

Меркел е една от най-яростните критици на Киев. Тя по този повод заяви, че хората в Украйна и Беларус все още са репресирани, припомня руската медия.

Водещи новини

Още новини