Русия повишава с близо 70% бюджета си за отбрана за 2024 г.

Getty Images, архив
share

Руските депутати одобриха днес на първо четене проектобюджет за 2024-2026 г., в който се предвижда увеличение от близо 70% на военните разходи за следващата година, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14010

Според АФП това е индикация, че Кремъл преориентира цялата си политика към войната в Украйна.

В Думата (долната камара на руския парламент) 320 депутати гласуваха "за" тригодишния бюджет, а 80 гласуваха "против". Според Франс прес проектобюджетът е бил представен накратко и не е имало реални дебати по него.

Русия заяви, че ще изгради тесни връзки със Северна Корея "във всички сфери"

Сериозното увеличение на военните разходи показва решимостта на Москва да продължи войната си в Украйна въпреки високата човешка и икономическа цена, която плаща за нея, отбелязва АФП.

Руското правителство не крие намеренията си. Бюджетът за 2024 г. "е насочен към нашата основна задача: да гарантираме победата си", каза днес финансовият министър Антон Силуанов в парламента, преди гласуването на проектобюджета.

"Всичко за фронта, всичко за победата!", заяви Леонид Слуцки, председател на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР) и на комисията по външни работи в Думата.

В края на миналия месец Кремъл заяви, че е "абсолютно необходимо" да бъдат увеличени военните разходи предвид ситуацията със сигурността, припомня БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14010

Водещи новини

Още новини