Украйна обвини Русия, че стреля по спасителните екипи в наводнените райони

Getty Images
share

Украйна обвини руските сили, че са стреляли по спасителните екипи в наводнените райони. Според президента Зеленски основният мотив за разрушаването на язовира "Каховка" бил отчаян опит на Москва да спре очакваната контраофанзива на Киев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13459

Близо шест хиляди души трябваше да напуснат домовете си заради наводненията, като редица европейски страни започнаха и да доставят хуманитарна помощ в засегнатите региони.

Според украинските власти руските сили са започнали да стрелят по спасителите, които помагат на хванатите в капан местни, и по този начин задълбочават хуманитарната криза.

Президентът Володимир Зеленски призова международните хуманитарни организации да предприемат незабавни действия за справяне с последиците от разрушения язовир, предаде NOVA.

Българин от Херсон: Нямаме връзка с нашенци от Нова Каховка след взрива

"Ситуацията в окупираната част на Херсонска област е абсолютно катастрофална. Сега е необходим ясен и бърз отговор от света на това, което се случва. Дори е невъзможно да се определи точно колко хора във временно окупираната територия на Херсонска област могат да загинат без помощ, без питейна вода, без храна, без медицинска помощ. Нашите военни и специални служби, доколкото е възможно и въпреки обстрела, спасяват хората", заяви украинския президент Володимир Зеленски.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13459

Водещи новини

Още новини