"Калашников" ще произвежда дронове камикадзе

kalashnikov.com
share

Руският оръжеен концерн "Калашников", производител на най-разпространения автомат в света, съобщи днес, че открива нов производствен отдел за производството на дронове камикадзе - едно от основните оръжия, използвано от Москва във войната ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.

След като украинските сили използваха западни, израелски и турски безпилотни летателни апарати с висока ефективност в началните месеци на инвазията, Русия започна да използва дронове "Шахед", иранско производство, докато се опитва да организира собствено производство, отбелязва агенцията, предава БТА.

"Калашников" открива нова производствена линия за безпилотни летателни апарати", посочи в изявление базираният в Ижевск най-голям руски производител на автоматични оръжия и управляеми артилерийски системи.

Новият производствен отдел на "Калашников" ще се съсредоточи върху производството на т. нар. "блуждаещи боеприпаси" или с други думи дронове камикадзе, които се взривяват, когато достигнат целта си.

Основна задача на новия отдел е производството на комплекси от управляеми "блуждаещи боеприпаси". Комплексите са предназначени за високоточно унищожаване на отдалечени единични или групови вражески наземни цели", посочва концернът.

Концернът "Калашников", наречен на създателя на автомата АК-47 Михаил Калашников, ще произвежда също установки за изстрелване, техника за контрол и ще провежда научно-изследователски и опитно-конструкторски разработки (НИОКР).

Руски безпилотни самолети атакуват Украйна

"През 2024 г. ще можем да увеличим няколко пъти броя на произвежданите безпилотни летателни апарати в нашата традиционна производствена ниша - "блуждаещи боеприпаси" и разузнавателни дронове", каза директорът на концерна "Калашников" Алан Лушников. Той не посочи конкретни числа.

Миналия месец руският президент Владимир Путин каза, че производството на дронове в страната скоро може да възлезе на 12 милиарда долара, след като плановете за увеличаване на производството бъдат реализирани.

Първият вицепремиер Андрей Белоусов заяви, че до края на 2026 г. Русия ще може да произвежда по 18 000 дрона годишно.

Водещи новини

Още новини