Първа голяма въздушна атака по Украйна след началото на втората година от войната

share

Руските сили проведоха въздушни удари по украинската столица Киев и други градове в ранните часове на понеделник, като това беше първата голяма въздушна атака с дронове-камикадзе и ракети по Украйна, след като пред дни пълномащабното нахлуване на Москва в нейната южна  съседка навлезе във втората си година.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13528

Президентът Володимир Зеленски уволни командващия на операцията в Донбас, където продължават ожесточените боеве, предава БНР. 

Въздушна тревога е била обявена в няколко области, сред тях Черниговска, Киевска, Полтавска, частично – в Харковска, Днепропетровска, Кировоградска, Житомирска.

"За една нощ, от 11:00 часа вечерта до тази сутрин, руските нашественици използваха 14 безпилотни летателни апарати Shaheed на територията на Украйна. . . 11 от тези дронове са свалени от украинската противовъздушна защита", се посочва в изявление на генералния щаб на армията на Украйна.

Серхий Попко, ръководител на градската военна администрация на Киев, заяви в пост на канала "Телеграм", че са свалени 9 безпилотни летателни апарата (дронове) във въздушното пространство около Киев".

Длъжностни лица в западния украински град Хмелницки пък съобщиха, че двама души са били убити, а няколко са ранени след три въздушни удара.

Зеленски уволни командира на силите в Донбас

Южните градове Херсон и Запорижие също съобщават за въздушни атаки, но не беше ясно веднага дали те се провеждат с помощта на дронове, ракети или артилерия на далечни разстояния. Длъжностните лица заявиха, че един човек е убит, а двама са ранени от нападенията срещу Херсън.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13528

Водещи новини

Още новини