Русия заяви, че САЩ трябва да отговорят на въпроси за експлозиите на "Северен поток"

gettyimages
share

Руското министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да отговорят на въпроси за своята роля в подводните експлозии на газопроводите "Северен поток" миналата година, съобщи БТА.

В свои коментари относно публикувана по-рано днес информация, че САЩ са замесени в експлозията, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова Белия дом да коментира така представената информация. Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията, публикувана в блога на американския разследващ журналист Сиймур Хърш, в която се твърди, че САЩ са замесени в експлозиите.

Белият дом заяви днес, че публикуваната от Хърш информация е "абсолютно фалшива и пълна фикция".

Русия настоява да участва в разследването на саботажа срещу "Северен поток"

Москва, без да предоставя доказателства, многократно е заявявала, че Западът е отговорен за експлозиите, които миналия септември засегнаха тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2. Западни официални представители отрекоха обвиненията.

"Белият дом сега трябва да коментира всички тези факти", написа Захарова в своя публикация в "Телеграм", в която също така резюмира основните твърдения на Хърш за предполагаемото участие на САЩ.

Разследващи от Швеция и Дания – в чиито изключителни икономически зони се случиха експлозиите – казаха, че взривовете са били в резултат на саботаж, но не посочиха коя страна смятат за отговорна. Москва заяви, че те "имат нещо за криене" и умишлено не позволяват на Русия да участва в разследването.

Строежът на "Северен поток" 2, който по проект щеше да удвои количествата газ, които Русия да може да изпраща директно в Германия, приключи през септември 2021 г., но газопроводът така и не заработи, след като Берлин отказа да го сертифицира само няколко дни преди Москва да изпрати войските си в Украйна.

Водещи новини

Още новини