Кремъл още не мисли за ремонт на "Северен поток"

  • 18 ноември 2022 13:29

  • 537
  • 2
Кремъл още не мисли за ремонт на "Северен поток"
© gettyimages

Русия ще изчака да бъде извършена пълна оценка на щетите по газопроводите "Северен поток", преди да вземе решение за ремонт, ако се прави такъв. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10599

Той заяви, че обвиненията в "сериозен саботаж" потвърждават информацията, с която Русия разполага. Много е важно да не спираме, много е важно да открием кой стои зад този взрив, настоя той.

По-рано днес шведските следователи установиха следи от експлозиви на мястото на повредените тръбопроводи, което потвърждава, че е бил извършен груб саботаж.

Путин и Ердоган обсъдиха зърнения коридор и двустранните отношения

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на "саботаж", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

От своя страна Русия обвини Запада за експлозиите. Преди дни тя обяви, че британският флот е организирал взривовете на газопроводите.

Москва многократно е отхвърляла като "глупави" обвиненията, че тя стои зад взривовете на "Северен поток". Руски официални лица подчертаха, че Вашингтон има мотив за саботажа, тъй като иска да продава повече втечнен природен газ (LNG) на Европа.

Съединените щати обаче отрекоха да са замесени.

Калина Христова
537 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:50

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.18 | 14:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини