Киев: Русия подготвя масирана ракетна атака

Getty Images/Guliver
share

Русия подготвя нова масирана ракетна атака срещу цели в Украйна, заяви говорителката на Южното командване на украинската армия, като се позова на маневри от страна на руския Черноморски флот, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

По-голямата част от флота се е завърнала в базите си и това предполага подготовка за нов ракетен удар, заяви Наталия Гуменюк пред украинската телевизия.

Откакто руските сили започнаха кампания на ракетни атаки срещу украински градове и инфраструктура през октомври, те изстрелват повечето крилати ракети от военни кораби в Черно море и в Каспийско море или от стратегически бомбардировачи.

Руска ракета разруши жилищна сграда в украинския град Краматорск, има двама загинали

Гуменюк каза, че в момента само 10 руски кораба са все още в открито море, а обикновено техният брой е значително по-голям, като повечето от тях са подводници. "Те демонстрират сила за известно време в открито море, демонстрират своето присъствие и контрол над ситуацията и след това отплават към базите, където обикновено се подготвят за маневри за масирана ракетна атака", заяви говорителката.

Руските ракетни атаки сериозно засегнаха електрозахранването в Украйна, както и други комунални услуги. Милиони хора останаха без ток, отопление и вода за продължителни периоди от време през дългите зимни нощи. Атаките неколкократно поразиха жилищни сгради, като последният случай беше на 14 януари в град Днепър, където загинаха 45 души и 80 пострадаха.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Водещи новини

Още новини