Русия поправи част от взривения Кримски мост

Фейсбук
share

Русия успя да поправи част от повредената автомобилна лента на Кримския мост и го отвори за шофьори. Властите планират да приключат пълния ремонт през март, съобщи NOVA.

На 5 декември президентът Владимир Путин прекоси Кримския мост, свързващ Южна Русия с анексирания Кримски полуостров, по-малко от два месеца след като експлозия разкъса съоръжението.

19-километровият автомобилен и железопътен мост, който беше открит лично от Путин през 2018 г., беше бомбардиран на 8 октомври при нападение, което според Русия е извършено от Украйна. Киев от своя страна не пое отговорност за експлозията, която стана ден след 70-ия рожден ден на Путин.

Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че атаката е организирана от украинското военно разузнаване. Експлозията разруши един участък от пътния мост, като временно спря движението през Керченския пролив.

Путин мина с кола по частично разрушения Кримски мост

През 2014 г. Русия анексира Крим, който беше прехвърлен от Съветска Русия на Съветска Украйна през 1954 г. от тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов и признат от Русия през 1994 г. след разпадането на СССР.

Водещи новини

Още новини