Русия: Ликвидирахме симпатизанти на ИД, прехвърляли бойци в Сирия и Украйна

Getty (архив)
share

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС), съвместно със Следствения комитет в Урал и Северен Кавказ, е пресякла дейността на група симпатизанти на забранената в Русия международна терористична организация "Ислямска държава" (ИД), които са прехвърляли бойци в Сирия и Украйна, предаде ТАСС, като се позова на Центъра за връзки с обществеността на ФСС, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

"Федералната служба за сигурност, в сътрудничество със Следствения комитет и Федералната служба за финансов мониторинг на територията на Уралския и Севернокавказкия федерален окръг, ликвидира терористична група, чийто организатор и 18 участници са създали широка междурегионална мрежа за осигуряване на ресурси за международната терористична организация ИД", заявиха от ФСС.

Според информация от пресслужбата на Следствения комитет на Руската федерация от декември 2021 г. насам са били задържани организаторът и 10 членове на мрежата.

По информация от ФСС и Следствения комитет членовете на групата са получили инструкции от представители на ИД да транспортират бойци от Русия до територията на Сирия и Украйна, където те да провеждат бойни действия срещу руските въоръжени сили, както и да финансират тероризма и да оправдават терористични дейности.

Осем от участниците в групата, които понастоящем са в редиците на ИД в Сирия, са обявени за международно издирване. "По време на претърсванията в местата на пребиваване на обвиняемите бяха иззети комуникационно оборудване, платежни инструменти, както и персонални компютри, в които бяха открити фото- и видеоматериали за участието на членове на терористичната група в бойни действия в Сирия в редиците на ИД, както и в националистическите военни подразделения на ВСУ в Украйна".

Украйна: Ожесточени сражения се водят за източния град Бахмут

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

Водещи новини

Още новини