Русия сигнализира за възможно отстъпление от западния бряг на река Днепър в Южна Украйна

Getty Images
share

Руските сили вероятно ще изостави плацдарма си на западния бряг на река Днепър в Южна Украйна, заяви в четвъртък инсталиран от Русия висш служител за региона на Херсон, сигнализирайки по този начин за възможно масово руско отстъпление, което, ако бъде потвърдено, ще представлява съществена повратна точка във войната, съобщава Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13949

Украинските официални лица останаха предпазливи по отношение на знаците, че Русия изоставя района, и имаше мълчание от страна на по-високопоставени служители в Москва относно обявяването на това, което би се равнявало на едно от най-унизителните отстъпление на руската армия след началото на нейната инвазия в Украйна.

"Най-вероятно нашите части, нашите войници, ще заминат за левия (за източния) бряг на река Днепър", каза Кирил Стремоусов, назначеният от Русия заместник цивилен администратор на Херсонска област, в интервю за проруското онлайн издание Solovyov Live.

Кремъл отклони въпрос за възможно изтегляне от Херсон

Районът включва град Херсон, столица на едноименния регион и единственият голям град, който Русия беше завладяла след нахлуването си през февруари в Украйна. Той също така включва едната страна на голям язовир на р. Днепър, който контролира водоснабдяването за напояване на Кримския полуостров, анексиране от Русия през 2014 г.

Преди това Русия твърдо отричаше, че нейните сили планират да се изтеглят от района, който президентът Владимир Путин твърди, че е анексирал към Русия в края на септември заедно с още три украински региона, отбелязва БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13949

Водещи новини

Още новини