Русия търси доброволци за Украйна

Getty images (архив)
share

"Кремъл е заповядал да се стартира процес по създаване на доброволчески бойни единици за военни действия в Украйна", написа в. "Украинская правда".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14987

В доклад на базирания в САЩ Институт за изследване на войната се посочва, че заради загубите в жива сила руският президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин е наредил да се започне образуване на батальони от доброволци за военни действия на фронта.

Властите по места в някои части на Руската федерация вече са получили копия от заповедта и стартираха кампания по набирането на бойци. Според изчисления на института ако всяка една от над 80-те автономни части на страната (републики, области, градове и др.) събере по 400 доброволци, то в Украйна може да се изпратят около 34 000 войници и офицери.

"По-рано медии от Русия съобщиха, че военното министерство в Москва предлага на мъже, годни за военна служба, шестмесечни договори за участие в така наречената специална операция. Заплащането варира от 3850 до 6000 щатски долара месечно", допълни изданието от Киев.

Според "Украинская правда" руската офанзива в районите на източните градове Северск и Бахмут е започнала да се задъхва. "Силите на Москва продължават да обстрелват железопътни линии. На южното направление окупаторите предпочитат да водят отбранителни боеве, тъй като силите на Киев обстрелват арсенали на врага", посочи още медията.

Паника и чистка в Кремъл

"В завзетите населени места окупаторите започнаха да изпращат цивилни чиновници от Русия, които сменят така наречената временна власт, установена от подкрепяните от Москва отцепници", добави медията.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14987

Водещи новини

Още новини