Русия: Пресякохме опит за създаване на автономия на немци у нас

Getty (архив)
share

Секретарят на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев днес заяви, че силите за сигурност са пресекли опит за създаване на немска автономия в Калининградска област (най-западната част на страната), предаде РИА Новости.

"Пресечена е деструктивна дейност на неправителствени организации с цел образуване на немска автономия в Калининград и областта. Въпросните сдружения са били финансирани от страна на властите на Германия, САЩ, Великобритания, Швеция и Белгия", каза още той.

Според Патрушев: Също така бяха установени действия на полските специални служби, целящи да породят недоволство сред гражданите на Руската федерация.

Справка на novini.bg показва: Калининград до 1945 г., когато преминава под властта на Москва, се е казвал Кьонигсберг, а  мнозинството от населението – немци. Те огромната си част след Втората световна война са се преселили в Германия.

Путин отново величае Петър Велики: Той превърна Русия в една от големите световни сили

По данни от преброяването от 2010 г. в пристанището на Балтийско море и неговите околности са живели 7349 немци (0,8 % от населението на областта).

Водещи новини

Още новини