Руски военен експерт се отказа от мрачната си прогноза за войната

gettyimages
share

След изненадващо песимистична оценка на войната на Москва с Украйна по време на изява по руската държавна телевизия по-рано тази седмица, военният експерт Михаил Ходарьонок публично даде заден ход, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Да се смята, че украинците биха могли да започнат контранастъпление, е "силно преувеличено", заяви 68-годишният Ходарьонок в предаването "60 минути" късно в сряда.

Политическото токшоу, този път озаглавено: "Успехите на руските военновъздушни и космически сили", беше същото, в което Ходарьонок само преди два дни беше заявил, че три месеца след началото на войната украинските въоръжени сили са далеч от разпад.

Украйна: Няма да приемем прекратяване на огъня, докато всички руски войски не се изтеглят

Предаването обикновено се смята за рупор на Кремъл. Критичните мнения в Русия до голяма степен се премълчават в публичното пространство. Нов закон предвижда и до 15 години затвор за предполагаеми "фалшиви новини" за въоръжените сили на Русия.

Макар и неотдавна Ходарьонок да беше подчертал силната воля на украинските войници да се бият и значението на оръжията им от Запада, сега той подчерта, че руските въоръжени сили специално издирват и унищожават чужди оръжия.

"Скоро всичко, което ще остане от американските гаубици, ще бъде само спомен", каза той.

По-късно редакторите отново вмъкнаха тези думи в предаването като цитат с големи букви.

Много зрители по света бяха изумени по-рано тази седмица, когато чуха Ходарьонок да казва как "целият свят е срещу нас" във войната с Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини