5 западни държави обсъдиха с Украйна разследването на военните престъпления на Русия

Getty Images (архив)
share

Представители на съдебните системи на пет западни страни обсъдиха с украинската прокуратура средствата за разследването на предполагаеми военни престъпления, извършени след началото на руското нашествие в Украйна, предаде Франс прес, като цитира изявление на министерството на правосъдието на САЩ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

Представителите на страните, влизащи в съюза "Пет очи" - САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия - са разговаряли виртуално вчера с главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова, в момент, когато Киев иска да предприеме действия по отношение на хиляди предполагаеми военни престъпления. Те са обсъдили координирането на усилията да бъдат изправени пред правосъдието "лицата, чиито престъпни действия позволяват военните престъпления в Украйна", се уточнява в изявлението на американското министерство.

Украйна е установила 8000 случая на предполагаеми военни престъпления от началото на войната

САЩ продължават да държат на "своя ангажимент да работим с нашите международни партньори, включително украинската генерална прокурорка, за разследване и преследване на отговорните за зверствата в Украйна", заяви американският министър на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд. "Продължаваме неуморно усилията си да изправим пред съда тези, които улесняват смъртта и разрушенията, на които сме свидетели в Украйна".

Миналата седмица Ирина Венедиктова заяви пред "Дойче веле", че украинските следователи са открили над 8000 случая на предполагаеми военни престъпления от началото на руското нашествие. Те включват "убийството на цивилни, обстрел на граждански инфраструктури, изтезания", както и сексуални престъпления, извършени в "окупираните украински територии". Тя уточни, че се разследва и "използването на забранени оръжия", припомня БТА.

Прокурор №1 на Украйна: Русия използва изнасилвания като военна тактика

Министерството на правосъдието на САЩ добави, че Гарланд е информирал събеседниците си и за усилията на САЩ да накажат олигарсите, подкрепящи руския президент Владимир Путин, както и за новия пакет помощ от 33 милиарда долара за Украйна, който Белият дом поиска от Конгреса.

В разговора участваха също британската главна прокурорка Суела Брейвърман, австралийската й колежка Михалия Кеш, както и колегите им от Канада и Нова Зеландия Дейвид Ламети и Дейвид Паркър.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

Водещи новини

Още новини