Гутериш призна: ООН не успя да попречи на войната в Украйна

Getty Images
share

Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна или да я прекрати, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на пресконференция в Киев, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

"Съветът за сигурност не успя да направи това, което беше в негова власт, за да попречи и да сложи край на тази война", заяви Гутериш, застанал до украинския президент Володимир Зеленски. Това е "повод за голямо разочарование, недоволство и гняв", добави генералният секретар.

Гутериш добави, че е обсъдил с украинския държавен глава начините за постигане на напредък в евакуацията на хора от завода "Азовстал" в Мариупол, предаде ТАСС.

Генералният секретар на ООН в Бородянка: Война през 21 век е нещо абсурдно

Украинската столица Киев беше подложена на обстрел тази вечер, по време на посещението на Гутериш, съобщава Франс прес. Подпалена е най-малко една сграда. Кметът Виталий Кличко потвърди в Телеграм, че са нанесени два удара по квартал на столицата.

По време на посещението си в украинския град Буча, преди да се срещне със Зеленски, Гутериш подкрепи разследването на Международния наказателен съд за военните престъпления, извършени в града, отбелязва ДПА. Важно е всички тези ужасяващи неща да бъдат разследвани щателно и да бъде потърсена сметка на отговорните, подчерта генералният секретар на ООН, като призова Русия да сътрудничи на съда.

Гутериш посети и градовете Бородянка и Ирпин, които също бяха засегнати тежко от руски нападения. И в трите града след изтеглянето на руските войски бяха открити множество мъртви цивилни.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

Водещи новини

Още новини