Украйна: Благодарим на всички страни за изпратеното оръжие, включително и на България

Getty Images (архив)
share

Кратък видеоклип с благодарности за помощта към редица държави пусна в Туитър профила си украинското Министерство на външните работи.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13453

В списъка на споменатите държави е и България.

Генерал Валерий Залужний: Искрено благодаря на партньорите ни за несекващата помощ в тези трудни времена, гласи текстът към клипа. Ген. Залужний е главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.

Нов украински товарен самолет е кацнал в София

В клипа всъщност се изказват благодарности само към държави, които са изпратили оръжие на Украйна, стана ясно обаче от изявление на японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши. Той е потърсил обяснение от Киев защо страната му не е спомената в клипа, въпреки че е предоставила финансова помощ както и бронежилетки и каски.

Получихме обяснение от Украйна, че благодарността в този клип е към държавите, предоставили помощ като оръжия, разясни министърът на пресконференция.

Япония не предоставя като помощ смъртоносни оръжия, защото има ограничение в Конституцията си.

Официалната помощ от страна на България също е само бронежилетки и каски. А БСП заплаши с напускане на управляващата коалиция, ако дори и един патрон бъде изпратен на Украйна. В същото време българското оръжие е четвърто по обем на доставките за воюващата за свободата си Украйна, разкри преди ден публикация на "Ню Йорк Таймс". Това обаче става през търговски сделки с трети страни - американски и европейски правителства и компании.       

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13453

Водещи новини

Още новини