Генералният секретар на ООН иска отделни срещи с Путин и Зеленски

Getty Images
share

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш e поискал да се срещне поотделно с президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Володимир Зеленски, за да обсъдят стъпки за постигане на мир, предаде Ройтерс, като се позова на неговия говорител Стефан Дюжарик.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Той съобщи днес, че две отделни писма, в които се отправя молба Гутериш да бъде приет от Путин в Москва и от Зеленски - в Киев, са били предадени съответно в руското и украинското постоянно представителство в световната организация вчера следобед. "Генералният секретар (на ООН) каза, че в този много важен и опасен момент би искал да обсъди спешни стъпки за постигане на мир в Украйна, както и бъдещето на мултилатерализма въз основа на Устава на ООН и международното право", отбеляза Дюжарик.

Лавров разкри от какво зависи резултатът на преговорите с Украйна

Вчера Гутериш призова за четиридневно хуманитарно спиране на боевете в Украйна по случай православния Великден, което да позволи на цивилните да напуснат безопасно районите на военни действия и да бъде доставена помощ до тежко пострадалите райони, припомня Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Водещи новини

Още новини