Киев: Русия готви морски десант в Мариупол

Getty Images
share

Руската армия подготвя морски десант в Мариупол. Информацията е на украинския Генерален щаб, цитиран от БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13394

В същото време продължава движението на подразделения на въоръжените сили на Русия към територията на Украйна от районите на Курск, Брянск и Воронеж, както и въздушните удари по Мариупол.

Русия заяви, че руските сили са овладели градската част на Мариупол и само малък брой украински бойци са останали в завода "Азовстал" в обсадената южна зона на пристанищния град в момент, когато Москва нанася въздушни удари срещу столицата Киев и други украински градове.

Руското министерство на отбраната каза, че ако украинските сили в Мариупол, сложат оръжие след 6:00 ч. местно време днес, техният живот ще бъде пощаден.

Русия предлага на украинските сили в Мариупол да се предадат

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в град Мариупол остава изключително тежка:

"Може да се повлияе на това само по два начина - или партньорите ще дадат на Украйна цялото необходимо тежко въоръжение и самолети, при това без преувеличение - веднага, за да можем да намалим натиска на нашествениците и да разблокираме града, или това ще бъде пътят на преговорите, при който ролята на партньорите трябва да бъде определяща. Искам да ме разберат правилно - през нито един ден от началото на блокадата на Мариупол не сме преставали да търсим решение, военно или дипломатическо, за да спасим хората. Но да намерим такова е трудно".

Предсадателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова страните от ЕС бързо да доставят оръжие на Украйна. По думите ѝ на Украйна трябва да се даде това, от което тя се нуждае за отбраната си.

По-рано британският премиер Борис Джонсън обеща, че Лондон ще продължи да предоставя средства за защита на украинската страна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13394

Водещи новини

Още новини