Москва: Повече от 620 хиляди души са евакуирани от Украйна в Русия

GettyImiges
share

Руското Министерство на отбраната съобщи във вторник, че повече от 620 000 украинци са били евакуирани от "опасни зони" на Украйна в Русия, предава Анадолската агенция.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13588

Около 18 600 души, включително 2837 деца, са били евакуирани от "опасни зони" на страната в Русия през последните 24 часа, а към днешна дата са евакуирани общо 620 760 души, включително 122 684 деца, каза генерал-полковник Михаил Мизинцев, директор на Руския национален център за управление на отбраната.

Мизинцев каза, че се осигуряват хуманитарни коридори за евакуация на цивилни от украинските градове Харков и Мариупол към Русия и самопровъзгласилите "народни републики" в Донбас всеки ден, започвайки в 10.00 ч. московско време (съвпада с българското).

Генералът твърди, че руската армия е спазвала прекратяването на огъня в тези точки и че евакуацията на цивилни от Мариупол е възпрепятствана от Украйна.

Украйна днес отворя седем евакуационни коридора

Най-малко 1480 цивилни са убити в Украйна и 2195 са ранени, според оценки на ООН, като съществуват опасения, че истинската цифра е много по-висока.

Повече от 4,24 милиона украинци са избягали в други страни, а милиони други са вътрешно разселени, според Агенцията на ООН за бежанците.

Припомняме, че още преди началото на руската инвазия властите на самопровъзгласилите се "републики" в Донецк и Луганск обявиха всеобща евакуация на населението към Русия. Тази евакуация продължава и до момента. Отделно след инвазията Русия многократно заявява, че ще приеме на своя територия украински бежанци. Властите в Киев обаче наричат тази евакуация "депортация" и дори заявяват, че трябва да им се предоставят списъци на "депортираните лица". Москва обвинява украинските власти, че пречат на украинските граждани да бягат към Русия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13588

Водещи новини

Още новини