Украйна: Искаме реални гаранции за нашата сигурност

Getty (архив)
share

"Ние настояваме за реални гаранции за националната  сигурност и териториалната цялост на нашата страна", това заяви съветникът в администрацията на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

По думите на сътрудника на държавния глава в Киев Москва се опитва да поеме инициативата в преговорния процес и настоява Украйна да не влиза във военни блокове. "Ние обаче се намираме в пряк военен конфликт с Русия. Заради това моделът не трябва да бъде шведски или австрийски. Той трябва да бъде украински и страната ни да получи реални гаранции за своята национална сигурност и териториална цялост, а също и евентуалното подписване на такъв документ той да не последва съдбата на Меморандума от Будапеща", заяви той.

Според Меморандума от Будапеща (1994 г.), подписан от представители на Киев, Москва, Лондон и Вашингтон, Украйна се задължи да не влиза във военни съюзи. Русия в замяна се задължи да уважава териториалната цялост на Украйна. Киев след окупацията на черноморския полуостров Крим през 2014 г. заяви, че Москва е нарушила споразумението и заяви за желанието си да стане член на  НАТО.

След началото на руската инвазия Зеленски намекна, че страната му може и да се откаже от намерението си да се присъедини към Северноатлантическия пакт

Подоляк допълни, че при евентуално споразумение с други страни те трябва да гарантират, че Украйна няма да бъде нападната, а в случай на атака – страната му да може да получава оръжие.

Днес говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков заяви, че на поредия кръг от преговорите между Москва и Киев се обсъжда Украйна да стане неутралната страна по подобие на Швеция или Австрия.

Песков: На преговорите с Киев се обсъжда вариант на неутрална държава

Двете членки на Европейския съюз не участват във военни организации, но имат свои въоръжени сили.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Водещи новини

Още новини