Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор

gettyimages
share

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор и иска да повтори катастрофата от Чернобил, след като атомна електроцентрала беше подложена на обстрел по време на руското нашествие, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

"Привличаме вниманието на целия свят към факта, че нито една страна, освен Русия, никога не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството", подчерта украинският държавен глава. "Тази терористична държава прибягва в момента до ядрен терор", добавя Зеленски във видеозапис, публикуван от украинското президентство.

"Украйна има 15 атомни реактора. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това означава евакуация на Европа", подчерта украинският президент. Той припомни, че катастрофата в украинската АЕЦ Чернобил засегна стотици хиляди и наложи евакуацията на десетки хиляди. "Русия иска да повтори това и вече е на път да го повтори", предупреди Зеленски.

Украинските власти съобщиха, че са успели да изпратят пожарникари в ядрената централа Запорожия, където беше започнал пожар след обстрел от страна на руските сили. "Директорът на централата съобщи, че ядрената сигурност е гарантирана", заяви във Фейсбук Олександър Старух, началник на военната администрация на украинската Запорожка област.

ВОЙНАТА ДЕН 8: Жертви в Харков и свалени ракети над Киев

При пожара не е засегната жизненоважна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Организацията цитира данни на украинските власти, според които не е отчетено повишаване на равнището на радиация.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със Зеленски по повод пожара в централата. Американският държавен глава се присъедини към призива на Зеленски към Москва "да спре всякаква военна дейност в района и да позволи на пожарникарите и службите за спешна помощ достъп до обекта", съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини