Руската армия превзе южния град Нова Каховка

Getty Images (архив)
share

Въпреки предупрежденията снощи, че Киев ще бъде атакуван от руски ракети, украинската армия продължава да държи контрола над столицата.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13594

Близо до града обаче се чуха експлозии, а петролна база южно от Киев беше ударена и запалена. Пожарът предизвика опасения от токсични изпарения и жителите бяха предупредени да затворят прозорците си и да останат на закрито.

Южният град Нова Каховка е превзет от руски войски, обяви тази сутрин неговият кмет. Това е малък град, но стратегически разположен на река Днепър. Неговият кмет Владимир Коваленко съобщи, че руските войски са завзели изпълнителния комитет на града и са премахнали всички украински знамена от сградите. Анализатори отбелязват, че настъплението на Русия от юг е било едно от най-успешните досега.

Междувременно руски автомобили са влезли във втория по големина град в Украйна Харков, твърдят украинските власти. Силна експлозия се чу и по-рано в града, където се твърди, че е ударен газопровод.

Руските сили са взривили газопровод в град Харков, съобщи канцеларията на украинския президент

Жилищни квартали в Харков също са били атакувани според службите за спешна помощ. Съобщава се, че жена е била убита, а десетки са били евакуирани от девететажна сграда.

Цивилните са призовани да не излизат навън.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13594

Водещи новини

Още новини