Руски военни наемници се прехвърлят от Африка към Украйна?

Getty (архив)
share

"Руски военни наемници се прехвърлят от Централноафриканската република (ЦАР) към Украйна", написа американското издание "Дейли бийст".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13944

"Според два източника от военното министерство на страната в сърцето на Черния континент става дума за масово предислоциране на бойци от частната военна компания "Вагнер", посочи още медията.

"Ние допреди няколко месеца получавахме информация, че групи от 5-6 души са напуснали ЦАР. През този януари обаче данните ни сочат, че няколко десетки души са излетели от страната ни и са били преместени в Източна Европа, вероятно в Русия или Беларус", каза единият от събеседниците на изданието.

Според "Дейли бийст" прехвърлянето става на фона на повишаването на напрежението във и около Украйна.

Ако Русия нападне Украйна, ще го направи през Чернобил?

Изданието допълни, че служители на "Вагнер" са вземали участие в боевете между проруските сепаратисти в Източна Украйна и властите в Киев, започнали през 2014 г. и продължаващи до днес. За компанията се смята, че е изпратила 200-на души в Беларус, помогнали за потушаването на протестите срещу поредното преизбиране на Александър Лукашенко през август 2020 г. за президент на страната", написа още медията от САЩ.

"Основател на компанията е Дмитрий Уткин – бивш шеф на охраната на олигарха Евгений Пригожин. Последеният е смятан за един от най-близките до руския президент Владимир Путин бизнесмени  и за основен инвеститор във "Вагнер", добави "Дейли бийст".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13944

Водещи новини

Още новини