Русия: Готови сме да признаем ваксините и сертификатите на ЕС

Getty images (архив)
share

"Ние оставаме отворени за предложението на Европейския съюз за взаимно признаване на ваксините срещу COVID-19 и ваксинационните сертификати", това каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

"Наскоро получихме покана за преговори от Брюксел. Идеята е прекрасна и ни сме оставаме отворени да проведем диалог с ЕС и по този въпрос. Ние сме готови да признаем европейските препарати и документи на двустранна основа", каза първият дипломат на Москва по време на уебинар, посветен на въпросите на външната политика на страната му.

Министърът на външните работи обаче не спомена дали в тази насока са предприети конкретни стъпки.

ТАСС припомни, че Русия имунизира населението си с четири местни ваксини "Спутник V", "Спутник лайт",  "Епиваккорона" и "Ковивак".

Кремъл коментира дали Русия ще внася ваксини

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не даде лиценз за използването на руските препарати в 27-те. Обаче две членки на блока – Словакия и Унгария – започнаха  да използват "Спутник V".

ЕМА даде зелена светлина за използването на четири ваксини в членките на блока: американско–германската "Пфайзер/Биотех", британско-шведската "Астра/Зенека, американската "Модерна и на европейското подразделение на гиганта от САЩ "Джонсън и Джонсън" - "Янсен".

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини