Байдън: Русия на автократа Путин може би е по-слаба, отколкото изглежда

Getty (архив)
share

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че "автократът Владимир Путин" е прав, че двустранните отношения са в ниска точка, но намекна, че Русия може би е по-слаба, отколкото изглежда, и че Москва е надценила силите си в Близкия изток.

Байдън използва срещата на Г-7 в английския морски курорт Карбис бей, за да обяви, че най-богатите демокрации в света сега са изправени пред екзистенциално състезание с "автократите", което ще е определящо за 21 век. Срещата на Байдън с Путин на 16 юни в Женева обещава сблъсък след споровете на тема шпионаж, хакерство, намеса в избори, Украйна, Беларус и човешките права, предаде Ройтерс.

Байдън, който нарече Путин убиец през март, днес представи Русия като поддържаща неприемливо поведение на редица фронтове, но също така посочи собствените ѝ "дилеми" - постсъветският икономически колапс, "прекалено големият залък, труден за преглъщане", който Русия е "захапала" с намесата си в Сирия, както се изрази той, и проблемите с COVID-19.

Запитан защо Путин, който е върховен лидер на Русия от оставката на Борис Елцин насам, не се е променил въпреки дългогодишните западни санкции, Байден отвърна със смях: Защото е Владимир Путин.

Путин: Очаквам срещата ми с Байдън да помогне за старт на диалог

"Автократите имат огромна власт и не им се налага да отговарят пред обществеността", поясни Байдън. "Едва ли ще го разубедя.Той иска да продължава така". Според Байдън обаче Русия е по-слаба, отколкото изглежда. "Русия има собствени дилеми - справянето с икономиката си, справянето с COVID-19 и справянето не само със САЩ и Европа, но очевидно и с Близкия изток. Русия предприе дейности, които ние смятаме за противоречащи на международните норми, но също така захапа някои истински проблеми, които трудно ще преглътне", каза американският президент.

Водещи новини

Още новини