Приятелката на Роман Протасевич е била задържана в Беларус

gettyimages
share

Руската приятелка на беларуския дисидент и журналист Роман Протасевич, която бе задържана заедно с него в беларуската столица в неделя, е заподозряна от Минск в престъпления, извършени през 2020 година. Това съобщи говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, предаде БТА.

"Беларуската страна потвърди задържането на София Сапега за 72 часа, защото тя е заподозряна, че е извършила престъпления между август и септември 2020 г.", се казва в изявление на Захарова.

Джонсън и Байдън се опасяват, че Протасевич е „измъчван и принуден да направи самопризнания“ от беларуските власти

Тя добави, че след три дни ще се вземе решение дали Сапега да бъде освободена, или поставена в предварителния арест. Според Захарова руският консул в Минск се е срещнал с родителите на Сапега, които живеят в Беларус и им е препоръчал адвокат, който имал голям опит в защитата на правата на руските граждани.

Роман Протасевич, партньорът на Сапега, беше издирван от беларуските власти по обвинения в тероризъм. Самолетът, с който Протасевич и Сапега пътуваха от Атина за Вилнюс беше отклонен към Минск под фалшив претекст за бомба на борда. След това Протасевич и Сапега бяха задържани.

Случаят породи международен скандал и доведе до незабавни наказателни мерки от ЕС, който обвини беларуския президент Александър Лукашенко, че е разпоредил отклоняването на самолета, за да бъде задържан Протасевич.

ЕС забрани въздушното си пространство за Беларус и подготвя нов пакет от санкции срещу Минск.

Водещи новини

Още новини