Дмитрий Медведев стана премиер на Русия

share

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за назначаването на Дмитрий Медведев за премиер на страната.

По-рано днес кандидатурата на Медведев за премиерския пост бе одобрена от депутатите от Държавната дума (долната камара на руския парламент).

Пред депутатите Дмитрий Медведев обеща да работи с всички сили, за да изпълни дадените обещания. Преди да стане премиер той четири години бе президент на Русия.

Кандидатурата на Медведев бе предложена от президента Владимир Путин, който лично призова депутатите да подкрепят назначението.
За това Дмитрий Медведев да стане премиер на Русия гласуваха 229 депутати при нужни 226 гласа. 144 гласуваха „против”.

По конституция новият премиер има срок от една седмица да представи състава на своя кабинет.

За втори път в историята на Русия бивш държавен глава става премиер. Преди четири години Путин застана начело на правителството след два последователни президентски мандата.

Фракцията Комунистическа партия на Руската Федерация (КПРФ) по-рано днес обяви, че ще гласува против кандидатурата на Дмитрий Медведев за поста на премиер на страната.

„Олигархическият курс напълно се изчерпа и провали, и нашата фракция ще гласува против кандидатурата на Медведев”, заяви лидерът на партията Генадий Зюганов пред журналисти.

Лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски подкрепи Медведев и посочи, че той все още не е работил като премиер и може да покаже какво може.

„Дайте да се съгласим. Днес е празник. Не трябва да отхвърляме кандидатурата на човек, който още не е встъпил в длъжност. Нека поработи малко. Нали на сватбата не казваме на невестата, че е лош женихът”, каза Жириновски преди гласуването.

Водещи новини

Още новини