Петимата загинали руски инженери бяха погребани

Pixabay
share

Хиляди хора присъстваха вчера на погребенията на петима руски ядрени инженери, загинали при експлозия по време на изпробване на нов ракетен двигател, предаде Асошиейтед прес.

Загиналите в четвъртък инженери бяха погребани в Саров, където се намира основният руски център за изследване на ядрените оръжия и където те са работили. Знамената бяха свалени наполовина в града на 370 километра източно от Москва, който е база за руската програма за ядрени оръжия от края на 40-те години. Ковчезите бяха изложени на главния площад на Саров, преди да бъдат откарани до гробището.

Директорът на "Росатом" Алексей Лихачов нарече жертвите "истински герои" и "гордост за нашата страна".

"Работата ни по разработването на нови оръжия, която със сигурност ще бъде завършена, ще е най-добрият начин да им се отдаде почит", каза Лихачов на погребението.

"Росатом" каза, че експлозията е станала, докато инженерите са изпробвали ядрен източник на енергия за ракетен двигател. Местните власти в намиращия се недалеч град Северодвинск съобщиха за краткотрайно повишаване на радиационния фон, но не казаха нищо за риск за здравето на населението.

Изявлението на местните власти в Северодвинск бе направено точно когато министерството на отбраната твърдеше, че няма изтичане на радиация - твърдение, което напомни за опитите от съветско време да се прикриват катастрофи, отбеляза АП.

Водещи новини

Още новини