Американски разузнавачи: Русия не може да произвежда масово своите свръхзвукови ракети

gettyimages (архив)
share

Руската оръжейна промишленост ще може да произвежда само ограничен брой от своите свръхзвукови ракети поради недостиг на важни компоненти от въглеродни влакна, необходими за тяхното производство.

Това съобщи бизнестелевизия CNBC, цитирайки американски разузнавателни източници. Според лица, запознати с въпроса, от Русия се очаква да произвежда "не повече от 60" свръзвукови ракети, защото системата се оказва твърде скъпа, за да влезе в масово производство към този момент.

Многофункционалната ракета, базирана на военни кораби, е предназначена да достигне скорост от 11 200 километра в час, което би направило повечето от конвенционалните противоракетни системи остарели, информира БНР.

През миналия декември руският президент Владимир Путин заяви, че е проведен окончателен успешен тест на свръхзвуковата ракетна система, наречена "Авангард", добавяйки, че Министерството на отбраната на страната ще започне да я използва през следващата година.

Въпреки посочените от CNBC проблеми, Русия остава начело на новата военна технология, тъй като САЩ проведоха първите тестове на собствения си еквивалент на хиперзвуково оръжие едва

Водещи новини

Още новини