Путин: Няма да чукаме на залостени врати

Getty (архив)
share

Ние трябва да вървим само напред, каза руският президент Владимир Путин по време на традиционното си обръщение към Федералното събрание (двете камари на парламента в Москва).

"Ние не сме длъжни да вървим по утъпкани пътеки и достигаме нашите цели. Защото само така ще спечелим  доверието на хората", допълни той.

"Демографската криза е голям проблем, който бе предизвикан от икономическата криза в края на 90-те години. Ето защо предлагам данъчни облекчения за многодетните семейства. Принципът е прост: Повече деца - по-малко данъци",  каза още държавният глава.

Путин също заяви, че от федералния бюджет трябва да се отделят средства. "Тези пари трябва да отиват за помощ на семействата с над три деца, за да изплащат ипотеките си", посочи още държавният глава.

"Бедността е голям проблем и тя засяга 19 млн наши съграждани. През 2000 г. (когато Путин стана за пръв път държавен глава) тези хора бяха 40 млн души", допълни той.

По отношение на външната политика Путин каза, че неговата страна не е нарушавала международното право. "Ние останахме в Договора за ограничаване на ракетите с малък и среден обсег на действие. Ние няма да разполагаме първи ракети в Европа. Ако САЩ направят това, ние ще отговорим огледално.  Ние не искаме конфликт с никого и сме отворени за диалог. Ние обаче няма да чукаме на залостени врати", каза още Путин. Той също изрази надежда, че САЩ и Европейският съюз ще променят реторика към неговата страна.

"Русия се нуждае от мир и не иска да воюва с нито една държава по света, но ще отговори на всеки опит за посегателство срещу Русия. Ето защо разработките на нашия военнопромишлен комплекс са от изключително отбранителен характер, каза още Путин и заяви, че въоръжените сили ще получат нови ракети "Циркон". "Нашият военноморски флот ще получим през пролетта седем нови кораба, на които ще бъдат инсталирани системите "Циркон", каза още той.

"Ние сме и ще бъдем суверенна държава. Нашата цивилизация е уникална и ние сме длъжни да обединим усилия, за да запазим това наше наследство. Ние ще успеем и в това начинание", категоричен бе Путин в края на речта си, която продължи над час и половина.

 

Водещи новини

Още новини