Русия: Небето над Крим е защитено. Ще сваляме дронове, заяви Киев (обновена)

Getty (архив)
share

Въздушното пространство на Крим е защитено от всички страни, каза командващият военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на руската армия в Южния военен окръг Виктор Севостянов, предаде РИА Новости.

Военният днес прие дежурството на дивизион в района на град Джанкой, който се намира на около двадесет километра от границата с Украйна. Днес Москва разположи четвърти дивизион в окупирания от нея през 2014 г. украински черноморски полуостров, въоръжено със зенитен ракетен комплекс С-400. Другите три подразделения бяха дислоцирани край портовете Феодосия, Севастопол и Евпатория.

Напрежението между Киев и Москва са повиши след като Русия на 25 ноември плени три украински кораба и техните екипажи в Керченския пролив, който се намира между Крим и Русия.

Киев въведе военно положение в пограничните с най-голямата по територия държава в света райони и градовете по бреговете на Черно и Азовско море. Днес командването на украинската армия предупреди в зоните с извънредни мерки за сигурност да не се пускат дронове. "Всеки безпилотен самолет ще бъде свалян", заявиха от министерството на отбраната.

Конфликт породи и задочна словесна битка между представители на Киев и Москва. Украинският военен Игор Воронченко заяви, че неговата страна ще поиска Турция да закрие Босфора и Дарданелите за руски кораби. "Москва грубо нарушава международните правни норми", заяви генералът.

"Крадецът вика, дръжте крадеца. Украйна навлезе в наши териториални води с бойни кораби, което е акт на агресия", коментира членът на комисията за външна политика в Държавната дума (долната камара на руския парламент) Сергей Железняк.

 

 

 

Водещи новини

Още новини