ЕП предлага преустановяване на Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия

  • 01 декември 2018 11:51

  • 1117
  • 0
ЕП предлага преустановяване на Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия
© Getty Images (Архив)

Европейският парламент предлага да бъде преустановено действието на Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия и да се премине към обем на сътрудничество "само по теми, които са от" взаимен интерес ", като същевременно признава, че "Русия ще остане един от ключовите партньори на ЕС в обозримо бъдеще ". Това се посочва в доклада на Европейския парламент за отношенията с Русия, публикуван в петък, който ще бъде гласуван през март 2019 г., предава TACC.

"Отношенията между Русия и ЕС трябва да бъдат преформулирани и трябва да продължат само в области, които са необходими и от взаимен интерес, за да се гарантира сигурността и мирният европейски ред", се казва в документа. В същото време той изброява всички обвинения, които до този момент са известни срещу Русия.

В същия документ Европейският парламент признава, че "Русия и ЕС ще останат ключови партньори в обозримото бъдеще, но проектът „Северен Поток-2“ увеличава зависимостта на ЕС от руския газ и застрашава единния енергиен пазар на ЕС".
През 1998 г. беше подписано Споразумението за партньорство и сътрудничество, припомня агенцията. През 2007 г. започнаха преговори за ново споразумение, тъй като дори и тогава икономическите отношения между Русия и Европейския съюз, според руския постоянен представител на ЕС Владимир Чижов, "отдавна са изпреварили този документ". Преговорите по това споразумение бяха прекъсвани четири пъти по инициатива на Европейския съюз: през 2008 г. в резултат на кризата с Русия, забраняваща доставките на замърсено полско месо на своя пазар, след операцията на Русия срещу Грузия, шест месеца по-късно, след размразяването, те всъщност спряха преди присъединяването на Русия към СТО и последният път, когато бяха прекратени от ЕС през 2014 г. след присъединяването на Крим към Русия. По този начин настоящото споразумение за партньорство и сътрудничество е действало в продължение на 20 години и въпреки кризата обемът на търговията между Русия и ЕС започва да расте отново след спада в периода 2014-2015 г. от 2016 г.

Освен това Европейският парламент предложи Европейската комисия да обмисли изграждането на финансова подкрепа за активисти на гражданското общество, независими медии, разследващи журналисти и неправителствени организации в Русия.
"Европейският парламент настоява Европейската комисия да предвиди по-амбициозно финансиране за гражданското общество в Русия чрез съществуващите финансови инструменти на ЕС в областта на външната политика", се посочва в документа. "Европейският парламент подчертава необходимостта от продължителна финансова подкрепа за активисти на гражданското общество, независими медии, разследващи журналисти и неправителствени организации. Тази призив бе направен по време на интензивна дискусия в институциите на ЕС и между страните на Общността относно параметрите на следващия седемгодишен бюджетен план на ЕС за периода 2021-2027 г., в който бюджетните приходи значително ще намалеят, особено в резултат на излизането от Обединеното кралство.

Европейският парламент призовава също така за всестранно разширяване на контактите между хората, по-специално чрез активното използване на програмата на ЕС за обмен на студенти "Еразмус Мундус", като подчерта, че ЕС може да предложи на Русия най-широките възможности "за студентска мобилност" сред останалите си партньори.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1117 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини