Посланикът на Украйна: Агресията на Русия засяга България

  • 28 ноември 2018 12:47

  • 4883
  • 8
Посланикът на Украйна: Агресията на Русия засяга България
© Getty Images/Guliver

Атаките на Русия срещу украинските кораби са акт на въоръжена агресия - тя засяга регион, където живее българска общност". Това каза по време на пресконференция Н. Пр. Виталий Москаленко - извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, по повод напрежението с Русия в Керченския проток.

По думите му този конфликт е нападение. "Русия всъщност разшири военните си действия", каза дипломатът и подчерта, че от страна на Украйна не е имало провокация.

Според него Русия с месеци е блокирала украински търговски кораби в Азовско море. "Това се отразява негативно на работата на украински пристанища", изтъкна Москаленко, цитиран от "Фокус".

Той добави, че тези агресивни действия засягат целия Югоизточен регион на Украйна, където живее и българската историческа общност. Затова, според него, до известен смисъл събитията пряко засягат интересите на България. Във връзка с въведеното военно положение в 10 области на Украйна посланикът увери, че на украинските граждани от български произход ще бъдат гарантирани пълни права и свободи. По думите му не всички клаузи и точки на това военно положение ще бъдат моментално реализирани.

"Тези мерки, които предвижда военното положение, ще бъдат въведени само в случай на нападение на Руската федерация", коментира дипломатът.

Той уточни, че към момента банковата система в Украйна работи, както и, че има всички възможности за провеждане на митинги и събрания. Попитан дали е провел разговори с българското Министерство на външните работи, посланикът поясни, че е имал такива в понеделник, както и че днес ще разговаря по въпроса с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"От българската страна има определени изказвания по въпроса от името на президента на Република България Румен Радев, който се изказа за незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация, както и г-н Бойко Борисов, министър-председател. Очакваме подобно от другите организации и страни. Имам предвид НАТО, ЕС, САЩ, Румъния, Полша, Прибалтийски страни, Турция, Грузия и цяла редица други държави, които всъщност съвсем ясно и стриктно определиха по повод на този случай Русия като агресор", каза още Н. Пр. Москаленко.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4883 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
asd

2018.11.29 | 17:02

8

абе няма ли да я закриват тая измислената от болшевиките държава и да спрат да ни надуват главите всеки ден с простотиите си.

н. "превъзходителство!?

2018.11.28 | 17:24

7

Що за титли ни се натрапват - превъзходителства, височества, а стига, бе! Що за налагано и смирено приемано раболепие! Идва някой си, ни го знаеме, ни го познаваме, кой е, какъв е бил и какви ги е правил и той, в държава, която гори бременни жени и избива заключени хора... и ни внушава, какво и как да обичаме, да правим и да съдействаме на лъжите на фашизирана държава, да отхапе чужда земя, позовавайки се на незаконно партийно комунистическо решене, не на държавен акт!!!... Аре бе... И ни внушава, че Русия напада области, където живеят българш!?Те да не живеят в морето, бе, грозна манипулация!!!

А за парвенюшката демократична страст към "благородничество" ще има развръзка! Неминуемо. Подобно грозно деление в обществото е довело до Великата Френска Революция, която е премахнала и виртуалните и реалните "величия". Не ни стига отвратителното, престъпно, осовано на грандиозно ограбване на народа, богатство, но и титли си измисляме, за да налагаме уважение към същества, които заслужават презрение и наказание.

2018.11.28 | 13:27

2

това и руските джендъри го знаят че режима на Кремъл е агресор

Е, ти си наясно за джендърите в Русия

2018.11.28 | 14:53

6

Сигурно си в световното ръководство на джендърите, като изтъкнат, заслужил многостаночник.
А как се размножавате, бе? Клонират ли ви? И боли ли ви?

Н

2018.11.28 | 14:36

4

Американците какви са ??? Освободители .....

каква агресия бе умник нахален, вие сте агресорите

2018.11.28 | 14:47

5

Да не би руски военни кораби да са дошли в заграбения от вас Киев! Прекроявате историята, преиначавате настоящето. Лъжци, неспособни за нищо, дали сте си задника на откуп, предавате братята си на горгоната САЩ, които в 240 годишния си живот не се наядоха на чуждо, да грабят, да анексират. Ама с Русия ще се задавят и те и вие, помагачите им, които се надявте да ви подхвърлят оглозган кокал. Русия не е Мексико, от което са отхапали с огън и кръв цели ШЕСТ щата.

БГ

2018.11.28 | 13:55

3

ЕДИН ГЮРО ЗАМЕНЕН С ДРУГ!ВСЕ СОЛИСТИ НА ХАХЛАНДИЯ!

аа

2018.11.28 | 13:05

1

Тоя Посраленко много е отворен. Щом и той взе да ни дава наставления я втасахме.

Добави коментар

Водещи новини