Лавров в ООН: Има факти за предаване на оръжие за масово унищожение на терористи

gettyimages
share

Налице са факти за предаване на оръжия за масово унищожение в ръцете на терористи и те трябва да бъдат щателно разследвани, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, изказвайки се на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, посветено на неразпространението на оръжията за масово унищожение, предаде ТАСС.

Той не изключи, че спрямо Русия може да бъдат устроени провокации, свързани с използването на биологическо оръжие. В същото време Лавров предупреди за тревожната ситуация, създала се по въпроса за химическото оръжие, преди всичко заради действията на редица западни страни, които повдигат срещу сирийските власти все нови и нови недоказани обвинения в използване на забранени отровни вещества. Шефът на руската дипломация предупреди, че се готвят нови удари срещу Сирия под инсцениран предлог, че тя е използвала химическо оръжие.

Лавров отново призова Великобритания към конструктивен диалог и сътрудничество при разследването на делото за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, за да може да бъде установена истината. По този въпрос Лавров определи като високомерни обвиненията от страна на Тереза Мей, прозвучали на днешното заседание на Съвета за сигурност за използване на химическо оръжие от страна на Русия в Солсбъри.

"Тереза Мей не за първи път прави такива обвинения и всеки път доста високомерно заявява, че те имат стопроцентови доказателства. Но те нищо на никого не представят, нарушавайки разпоредбите на минимум три или дори четири конвенции - двустранни и многостранни в рамките на Съвета на Европа за необходимостта в такъв род случаи да се встъпи направо в диалог и да се обсъжда създалата се ситуация", каза Лавров.

Той изрази мнение, че всички страни, притежаващи ядрено оръжие, трябва да бъдат привлечени към процеса на разоръжаването, защото това е фактор, влияещ на стратегическата стабилност.
Подкопаването на ядреното споразумение с Иран е контрапродуктивно и може да изиграе негативна роля в реализацията на усилията за денуклеаризация на Корейския полуостров, посочи Лавров. Русия приветства и активно подкрепя започналия мирен процес на полуострова, добави министърът.

Това бе основна тема и на срещата на Лавров с неговия севернокорейски колега И Йон-хо в централата на ООН днес. Лавров поздрави И Йон-хо с успешното провеждане на междукорейската среща на върха в Пхенян и отбеляза, че Русия всячески ще съдейства за обединението на Корейския полуостров и за създаването на икономическа и транспортна инфраструктура там. Русия ще инициира в Съвета за сигурност предложения в подкрепа на започналия процес на сближение между Пхенян и Сеул, добави той.

След като благодари за гостоприемството, оказано му в Пхенян през юни, Лавров каза на севернокорейския външен министър, че го очаква в Москва.

Водещи новини

Още новини