Путин се срещна с туркменистанския си колега

gettyimages (архив)
share

Руският президент Владимир Путин се срещна с туркменистанския лидер Гурбангули Бердимухамедов след подписването на споразумение, което разделя ресурсите на Каспийско море сред граничещите с него страни, предаде БТА, позовавайки се на АП.

Преговорите между Путин и Бердимухамедов се състояха след срещата на високо равнище в Казахстан, на която Русия, Казахстан, Азербайджан, Иран и Туркменистан подписаха споразумение, целящо да сложи край на продължаващата от десетилетия несигурност за експлоатацията на природните ресурси, отбелязва АП. Днес Путин заяви, че след подписването на споразумението би искал да обсъди двустранните връзки.

Русия спря да купува природен газ от Туркменистан през 2016 г. по време на срив на цените в глобален мащаб, заявявайки, че Ашхабад е нарушил договора. Тогава Туркменистан спря доставките на природен газ за Иран с аргумента, че Техеран все още не е платил предишни доставки. При това единственият купувач на туркменистански природен газ остана Китай. Официални представители намекват, че Русия може скоро да поднови вноса на газ от Туркменистан, съобщава АП.

Водещи новини

Още новини