Шест самоубийства на деца за седмица потресоха Русия

share

Шест самоубийства на деца само за една седмица потресоха Русия. Две от тях сложиха край на живота си като се обесиха в Далечния изток, а други три скочиха от покривите на домовете си в Москва и Подмосковието. Последният случай е от събота - момиче скочи от 24-ия етаж на блок в Москва, съобщава БНТ.

Властите и психолози бият тревога и припомнят печална статистика - по брой на детски самоубийства Русия е на първо място в Европа.

14-годишните Настя и Лиза са неразделни приятелки в живота. Такива избират да останат и в смъртта, когато на 7 февруари, хванати за ръце, скачат от 16 етаж на блок в Подмосковието. Ден по-късно в Москва по подобен начин слага край на живота си и 14-годишният Саша. И за момичетата, и за Саша казват, че са били добри деца без видими проблеми. "Беше спокоен, поздравяваше, не мога да кажа, че е бил агресивен. Не съм го виждал да пие или да пуши", казва Игор, съсед на Александър.

Намерена е предсмъртна бележка от момчето, в която то изразява разочарование от родителите си. "Този път вашите забрани няма да подействат, и не съм луд" - пише то. Следователите обаче още се питат какво е тласнало Настя и Лиза към смъртта. И те оставили прощални писма и дори подаръци на родителите си, но без обяснение.

Единствените следи водят към интернет, където в социалните мрежи приятелките разсъждавали за срещата със смъртта. А децата като Лиза и Настя, за които интернет е втори живот, са много. Често пъти социалните мрежи знаят повече за тях дори от родителите им.

"На децата влияят и сатанински сайтове, и такива, където се говори за самоубийства. И други, където пише, че емоциите трябва да се изразяват открито - тоест във всички случаи ти винаги си прав", казва психологът Сергей Ениколопов.

 "Никога не критикувайте и не притискайте детето си. Трябва да сте толерантен. Трябва да разберете, че тинейджърите са склонни да бъдат неуправляеми, агресивни, затова трябва да съберете търпение и да проявявате към него уважение, грижа и любов", съветва Павел Астахов, детски омбудсман на Русия.

В противен случай, казват експертите, рискът е едно цяло поколение да бъде загубено, погълнато от виртуалното пространство.

Водещи новини

Още новини