Тихите стъпки на инфаркта - как да ги чуем навреме

  • 29 септември 2024 10:00

  • 1572
  • 0
Тихите стъпки на инфаркта - как да ги чуем навреме
©

Днес, 29 септември, е световният ден на сърцето. Отбелязваме го всяка година и така си напомняме, че грижата за собственото ни здраве е в наши ръце. Говорим за статистика и превенция, споменаваме неприятни цифри и болести, и си обещаваме, че от утре ще се храним по-добре, ще спортуваме и ще забравим за цигарите.

Тази година обаче искаме да ви споделим един по-различен поглед - този на хората, които се грижат за близки, прекарали инфаркт. Които ги обичат от сърце и искат да им помогнат да се възстановят от тази травма.

Сърцето е един от малкото органи в човешкото тяло, които си мълчат, когато имат проблем. То търпи всички наши емоции, всички наши страхове, напрежение и неразумни решения. То не умее да се пази само и затова ние трябва да се научим да го слушаме и да не го натоварваме с вредните си навици. То тупти, тупти, тупти докато в един миг просто не спре.

Грижата за здравето се предава от поколение на поколение. Да можем да разпознаваме симптомите и да се вслушваме в тялото си, да разбираме както физическото, така и емоционалното си състояние, е важно за всички - както за децата, така и за възрастните. Това са неща, на които са ни научили нашите родители.

В живота идва момент, в който ролите се разменят - децата стават възрастни и започват да се грижат за своите родители. И сега, когато те вече имат нужда от нас, връщаме грижата и им помагаме. Знаем колко е трудно да имаш близък, прекарал инфаркт и затова искаме да те подкрепим с няколко съвета. От сърце.

Обърнахме се към лекари-специалисти и ги попитахме как можем да се грижим най-добре за човек, прекарал инфаркт. Също така как да разпознаем навреме симптомите, какви са рисковите фактори за настъпването му и каква е най-адекватната превенция. 

Първо, какво представлява сърдечният инфаркт - какво се случва в човешкото тяло и какви са възможните последици?

Сърдечният, известен също като миокарден, инфаркт е състояние, при което кръвоснабдяването към част от сърдечния мускул се прекъсва. Това най-често се случва поради запушване на една или повече коронарни артерии, обикновено поради атеросклеротични плаки. Липсата на кръвоснабдяване води до увреждане на сърдечния мускул и ако не се лекува бързо, може да причини необратими физически увреждания, така и емоционални. Затова нашата грижа, внимание и подкрепа са толкова важни, когато наш близък претърпи инфаркт.

Как да се грижим за свой близък, прекарал инфаркт?

На първо място, лекарският контрол е задължителен. Редовни прегледи при специалист, който да извършва необходимите изследвания и да насочва към рехабилитация - участие в програми за сърдечна рехабилитация, които включват контролирана физическа активност и обучение за здравословен начин на живот. Друг важен елемент, с който можем да помагаме, е да следим за редовния прием на лекарства - тези за контрол на кръвното налягане, холестерола и разреждане на кръвта трябва да се приемат стриктно.

Нашата подкрепа ще изиграе голяма роля и за емоционалната страна. Стресът и депресията са чести след инфаркт, така че е важно да се осигури психическа и емоционална подкрепа. Тя трябва да е съчетана и с промяна в начина на живот. Важно е да насърчаваме здравословното хранене и отказа от вредни навици.

Приемът на ацетилсалицилова киселина също не трябва да се подценява - в ниски дози при пациенти с повишен сърдечно-съдов риск. Приета в концентрация от 100 mg, молекулата намалява способността на тромбоцитите да се слепват и да прилепват към стените на кръвоносните съдове, което значително понижава риска от образуване на опасни кръвни съсиреци и намаляване на вероятността от възникване на остър миокарден инфаркт, исхемичен инсулт и свързаните с тях усложнения.

На пазара се предлагат специално разработени продукти за тази цел, като например Ацесал Протект 100 mg. Таблетките, в които се предлага, са двойно филмирани и осигуряват стомашна устойчивост, намалявайки риска от стомашно дразнене и кървене.  

Всички често се питаме “как се стигна дотук”. Какви всъщност са рисковите фактори и поведение за инфаркт?

Можем да ги разделим на два типа - такива, които зависят от нас, и такива, за които просто трябва да знаем и да внимаваме, защото са извън нашия контрол.

Рисковите фактори като възраст, пол и фамилна предразположеност не зависят от нас. За съжаление все по-млади хора страдат от сърдечни проблеми и получават инфаркт, но за рутинни прегледи се препоръчват хора над 45 години. Статистически мъжете са тези, които по-често получават инфаркт, но това не означава, че не може да се случи и на жените.

Други рискови фактори, които можем да контролираме, са вредните навици като тютюнопушене, стрес и състояния като високото кръвно налягане, високия холестерол, диабета, затлъстяването и липсата на физическа активност.

1 от 5 случаи са така наречените “тихи инфаркти” - без явни симптоми, но с поражения. Каква са явните и най-чести симптоми, за които трябва да следим?

Най-честите симптоми включват тежест и болка в гърдите, болка в лявата ръка и рамо, умора, замаяност, задух, безпокойство (силен страх). Особености в усещанията при някои съпътстващи заболявания, например пациенти с диабет (описаните дотук симптоми може да са съвсем слабо изразени или дори да липсват – инфаркт без болка).

Какви са стъпките за превенция на инфаркта?

Важно за доброто общо здраве е поддържането на здравословно тегло. То се постига с пълноценно хранене и физическа активност. Да консумираме храна, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести изделия и полезни мазнини е ключово. Редовно раздвижване, поне 150 минути на седмица, също ще помогнат. След това идват неща като отказ от тютюнопушене и алкохол, намаляване стреса и периодични медицински прегледи за мониторинг на кръвното налягане, холестерола и нивата на захар в кръвта.

Можем ли да се предпазим от инфаркт, ако знаем за фамилна обремененост?

Да, при наличие на фамилна обремененост за сърдечно-съдови заболявания, е важно да се предприемат превантивни мерки като консултации с кардиолог и профилактични прегледи, за да се проследи състоянието на сърдечно-съдовата система и да се предприемат действия навреме.

Редовният мониторинг на кръвното налягане, холестерола и нивата на кръвната захар също помага за следене на общото здраве.

Може би най-важното решение, което трябва да вземем за себе си и своето сърце, е воденето на здравословен начин на живот - подходяща диета, редовна физическа активност и отказ от вредни навици. 

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
1572 0

Водещи новини